Kinesere vil købe danske biogasanlæg

4. juni 2018

En delegation af højtstående embedsmænd fra Aarhus Kommunes kinesiske venskabsby Harbin har underskrevet en samarbejdsaftale, som inviterer Støvring-virksomheden Xergi ind på det kinesiske marked med det blå stempel fra Harbin Kommune. Målet er, at Xergi i samarbejde med kinesiske erhvervsfolk skal opføre et eller flere biogasanlæg i Harbin, som er en kommune med 12 millioner indbyggere i den østlige del af Kina.

Aftalen var en uventet, men meget glædelig overraskelse oven på et vellykket besøg i Danmark, fortæller chefkonsulent Jørn Nim Jensen fra borgmesterens afdeling i Aarhus Kommune.

Vi havde været rundt for at besøge flere forskellige gårde og biogasanlæg, blandt andet Maabjerg Energy Center i Vestjylland. Efter rundvisning og frokost blev der holdt et meget vellykket møde og på vej hjem i bussen fra Holstebro blev der formuleret en egentlig aftale. Den blev så underskrevet ved en formel ceremoni på rådhuset her i Aarhus ved en middag, hvor borgmesteren var vært, fortæller han

 

Danmark er længere fremme

Baggrunden for besøget i Danmark er Kinas imponerende vækst i befolkningstal og levestandard, som har skabt behov for, at Kina må styrke sin indsats for miljø og klima.

Efter et besøg hos en af de mange landmænd, som er leverandører til det vestjyske biogasanlæg, Maabjerg Energy Center - BioGas, der årligt håndterer 800.000 tons biomasse, fik kineserne en introduktion til den danske model for håndtering af gylle fra landbruget. Det vakte stor interesse hos delegationens leder, Wang Zhaoli, der er lokal partisekretær (den mest magtfulde position i bystyret, svarende omtrent til en dansk ministerpost).

Det har været en rar oplevelse, og jeg har fået en bedre forståelse af, hvordan I håndterer miljøudfordringerne i landbruget. Formålet med vores besøg er netop at lære af de gode danske eksempler, og jeg må erkende, at Danmark er noget længere fremme på miljøteknologi, sage Wang Zhaoli efter rundvisning på biogasanlægget i Holstebro-forstaden Måbjerg.

Venskab åbner døre

Siden 1984 har Aarhus Kommune plejet et nært venskab til byen Harbin i det østlige Kina. Jørn Nim Jensen, der er chefkonsulent i borgmesterens afdeling i Aarhus Kommune, glæder sig over, at Danmark kan inspirere Harbin til at blive lidt mere grøn.

Som kommune kan vi jo ikke sælge løsninger til Kina. Men vi kan investere i politisk kapital, være gode værter, udveksle erfaringer, og så kan vi vise kineserne danske løsninger til at håndtere deres voldsomme udfordringer med at håndtere deres husdyrsgødning og fremvise grønne energiløsninger, siger han.

Også Maabjerg Energy Center er glad og stolt over det kinesiske besøg, fortæller bestyrelsesformand Nils Ulrik Nielsen.

Det her er vores CSR-politik på det helt lavpraktiske plan. Klimaproblemet er en global udfordring, så vi føler en samfundsforpligtelse til at åbne dørene og fortælle om vores erfaringer. Og naturligvis håber vi lige som Aarhus Kommune, at lokale og regionale virksomheder via den her type besøg kan få nye kontakter og hjælpe med at sælge og implementere løsninger i Kina, siger Nils Ulrik Nielsen og tilføjer, at det er 'Helt fantastisk' at en dansk virksomhed nu bliver inviteret indenfor på det kinesiske marked.

Fuld opbakning

Harbin Kommune vil inden for en tidsfrist på to måneder finde en kinesisk partnervirksomhed, der skal samarbejde med danske Xergi om at bane vej for konkrete biogas-projekter i Harbin.

Aarhus Kommune og rådgivningsvirksomheden COWI vil bakke op om projektet. Det er endnu for tidligt at tale om konkrete byggeprojekter, men som der står i samarbejdsaftalen:

Harbin will give full support to the biogas energy plant project (på dansk: 'Harbin vil give sin fulde opbakning til biogasanlægsprojektet').

Det vil ikke være for meget at sige, at døren til det kinesiske marked dermed står på vid gab for eksport af dansk know-how og miljøteknologi.

 

 

Se billeder fra besøget i galleriet her under.

Fotograf: Jens Bach

Download zip-fil med billederne her