Kærligt gensyn med værket i Måbjerg

3. september 2018

Flot besøgt 25 års jubilæum på ”Måbjergværket”, som har skabt både fjernvarme og varme følelser

Cirka 300 gæster fra primært Holstebro og Struer lagde vejen forbi, da det lokale kraftvarmeværk ”Måbjergværket” – eller Maabjerg Energy Center BioHeat & Power, som det formelt hedder – fejrede sit 25 års jubilæum.

Bestyrelsesformand Nils Ulrik Nielsen bød velkommen til de mange fremmødte og ønskede medarbejderne tillykke med ”sølvbrylluppet”, idet mange af dem faktisk har været ansat siden værket gik i drift.

Mange gæster kom af nysgerrighed for at se værket, som producerer 96 procent af den lokale fjernvarme. Andre kom for at få indblik i, hvad der bliver gjort for at beskytte miljøet – og så var der også enkelte, som kom for at genoplive søde minder.

Imponerende og flot

For Poul og Ingrid Jensen fra Holstebro handlede det mest om nysgerrighed.

- Poul har set værket før, men det havde jeg ikke. Jeg er meget imponeret over, hvor stort og flot det er, siger Ingrid Jensen efter at have fået pusten oven på turen op og ned ad trapperne til kontrolrummet på fjerde sal.

Selv om prisen på fjernvarme er faldet, siden Vestforsyning og Struer Forsyning købte værket i sommeren 2015, så har hendes mand stadig et vågent øje på varmeregningen.

- Vi bor i et hus fra 1965, men vi har skiftet vinduerne ud, og vi bruger faktisk ikke ret meget varme. Og når man ikke har så stort forbrug, så sparer man heller ikke ret meget, selv om prisen bliver sat ned. De faste udgifter er jo de samme, siger Poul Jensen, som tilføjer, at han er meget imponeret over selve værket og synes, at medarbejderne er dygtige.

Husk at sortere

Harry Sørensen og Jens Erik Byskov var også blandt gæsterne. De havde, som de sagde det ”fået lov til at gå hjemmefra”, og de hæftede sig ved især én ting: Affaldssortering.

- De fortalte, at hvis der er aluminium eller glasfiber i affaldet, så kan det sætte sig fast i filtrene og forstyrre ganske meget. Hvorfor har borgerne ikke hørt noget om det? Det er da for dårligt, synes Jens Erik Byskov, som minder om, at man skal huske at bruge den særlige spand til metaldåser, for eksempel øl- og sodavandsdåser.

- Ja, jeg er jo nok sådan én, der går meget op i miljøet. Vi spiser for eksempel også økologisk derhjemme, og når skraldebilen kommer, så vejer spanden altså ikke ret meget. Vi sorterer det meste fra, og madaffald bliver komposteret i baghaven, fortæller han.

Fra madkæreste til rigtig kæreste

Og så var der dét med kærligheden. For mellem gæsterne var et kendt ansigt, Thyra Blaabjerg, som indtil for nylig var madmor på Rådhuskælderen i Holstebro. Hun var blevet inviteret af sin kæreste, Egon ”Skrald” Pedersen, og det var faktisk ”Måbjergværket”, der var skyld i, at de to mødtes.

Medarbejderne fortæller med stor entusiasme gæsterne om deres arbejdsplads

- Vi var 30-40 mand fra Vølund, som arbejdede her i et år eller halvandet. Jeg er smed, så jeg var blandt andet med sjakbajs på opbygningen af den ene af kedlerne, fortæller Egon.

Men uden mad og drikke, duer håndværkeren ikke, så Egon og kollegerne undersøgte mulighederne.

- Jeg var indkvarteret hos Valborg, som drev Citykiosken i Østergade dengang. Og så gik jeg jo tit forbi Stellas Bodega, fortæller Egon og indrømmer – efter moderat pres – at det nogle aftener godt kunne tage et stykke tid at ”gå forbi” Stellas.

- Ja, så spurgte jeg Stella, om ikke der var et godt sted at spise, og så sendte hun mig ned til Thyra. Og der gik jo ikke længe inden, at jeg sad ved bordet ude i køkkenet i stedet for restauranten, siger Egon og smiler.

En gammel flamme tændt

På den måde blev Thyra fast madmor for flokken af håndværkere, og et varmt venskab udviklede sig. Vildere var det dog ikke, for Egon var en gift mand dengang, og da Måbjergværket stod færdigt, rejste han hjem igen til Ribe-egnen, hvor han kom fra.

Men 21 år senere – altså for fire år siden - vendte han tilbage til Holstebro igen, nu som single-mand.

- Jeg havde været i Skive for at få tilpasset et nyt høreapparat, og så skulle jeg da lige ned forbi Thyra på vejen hjem for at få en øl. Og så… Ja, så begyndte vi jo at komme hinanden mere ved, ikke også? Fortæller han og sender et kærligt blik til Thyra.

Og således fik Måbjergværket skabt både fjernvarme og hjertevarme.

Billeder fra dagen