Japan har fået øjnene op for biogas

25. juni 2013

Kystbyen Higashi-Matsushima i det nordøstlige Japan blev i 2003 ramt af et stort jordskælv. Otte år senere var man endnu ikke helt færdig med at genopbygge byen, da området 11. marts 2011 blev raseret af en voldsom tsunami. 

Omkring 65 procent af Higashi-Matsushima blev jævnet med jorden, og lidt over 1000 mennesker fra byen mistede livet i katastrofen. 

Men for Japan var det også en katastrofe for energiforsyningen - på flere planer - da atomkraftværket Fukushima blev oversvømmet. Dels opstod der en radioaktiv forurening, som kommer til at påvirke miljøet i mange år, men på kort sigt gav det en pludselig brist i Japans energiforsyning. 

Der var ganske enkelt ikke nogen "Plan B", da a-kraften pludselig forsvandt fra japanernes stikkontakter. Og det er en af grundene til, at en lille delegation fra Japan i dag var på besøg i Holstebro for at se på moderne og bæredygtig energiproduktion, bl.a. hos Maabjerg BioEnergy. 

 

Projektchef Poul Lyhne viste rundt på Maabjerg BioEnergy. Foto: Thomas Maxe.

Team manager Sokichi Sano fra Sumitomo Forestry Co. fortæller, at japanerne primært kender til biogasproduktion fra genbrug af affald fra restauranter og fødevarevirksomheder, men i Japan har man fået øjnene op for biomasse som brændsel.

"Folk er blevet mere bekymret for atomkraft efter tsunami-katastrofen. Der er en stigende modstand, som gør, at man interesserer sig meget mere for bæredygtig energi - og også gerne mere decentral energiproduktion," fortæller han. 

På landsplan kostede Tsunami-katastrofen ca. 25.000 japanere livet. Men det var ikke kun flodbølgen, der dræbte dem.

"Mange blev syge eller frøs ihjel af kulde, fordi energiforsyningen brød sammen. Der var ingen planer for, hvad man skulle gøre, hvis atomkraftværkerne blev lukket ned," siger Sokichi Sano. 

Han kommer selv fra Higashi-Matsushima-området, hvor man stadig har lang vej igen, inden oprydning og genopbygning er overstået efter katastrofen for to år siden. Men hans hjemegn har fået øjnene op for biogas, og derfor var han spændt på besøget i Holstebro. 

"Jeg er overrasket over, at det virker så rent over det hele. Det havde jeg ikke forventet," siger Skochi Sano og fortsætter: 

"Anlægget virker meget rationelt planlagt og ser ud til at blive drevet meget effektivt." 

To medarbejdere fra træ-koncernen samt en medarbejder fra Panasonic-koncernen deltog i besøget i Holstebro, hvor man også besøgte det biomassefyrede kraftvarmeværk Måbjergværket, Vestforsynings nye vandværk Nibsbjerg Vandcenter samt Holstebro Centralrenseanlæg.

Besøget var arrangeret af den danske interesseorganisation State of Green, som håber, at den japanske interesse for dansk energiproduktion og infrastruktur vil åbne for dansk eksport af teknologi og ikke mindst know-how. 

HKH Kronprins Frederik besøgte Higashi-Matsushima blot to måneder efter tsunamien i 2011.

 


I nedenstående Youtube-video kan du se eller gense et indslag fra DR's TV-Avisen: