Gasproduktion i fuld gang

1. juni 2012

Maabjerg BioEnergy bliver af og til spurgt, hvornår gasproduktionen går i gang. Eller om der først bliver åbnet for gassen, når EU-klimakommissær Connie Hedegaard kommer 18. juni for at forestå den officielle indvielse. 

Men faktisk er gasproduktionen allerede i fuld gang. Og fra i dag, 4. juni, kan man for første gang se røg (eller damp) fra den 95 meter høje skorsten. Det kommer fra anlæggets biogasmotor, som nu er taget i brug.

Når anlægget når op på fuld kraft, vil det producere ca. 2000 kubikmeter biogas i timen. Indtil videre er "rekorden" på 1360 kubikmeter/time.

 

 

Gasproduktionen er baseret på biologiske processer, så det er ikke muligt at gå på fuld kraft lige så hurtigt, som når man tænder på stikkontakten. Anlægget ville nærmest få "forstoppelse", hvis man fodrede det for hurtigt. Derfor skal der skrues langsomt op.

 De biologiske processer bevirker også, at man faktisk heller ikke bare sådan lige kan slukke for gasproduktionen igen. Maabjerg BioEnergy leverer biogas både til eget brug (gasmotor), til Måbjergværket og til Vinderup Varmeværk. Skulle det blive nødvendigt at lukke for gassen, har Maabjerg BioEnergy en lille buffer-lagerkapacitet, og ellers kan man brænde gassen af.

 Biogas (metan) er lettere end atmosfærisk luft, så i teorien kunne man bare lade gassen sive ud. Men metan lugter fælt, og den er i sin rene form langt mere skadelig for klimaet end CO2. Derfor bliver evt. overskydende gas brændt af.