Driftsoverskud hos Maabjerg BioEnergy

28. maj 2015

Biogasanlægget præsterede i 2014 for første gang overskud på den primære drift. I år forventes også bundlinjen at være positiv

PRESSEMEDDELELSE: Biogasanlægget Maabjerg BioEnergy, der leverer grøn energi til forbrugere i Holstebro og Struer, opnåede sidste år et overskud på fire millioner kroner på den primære drift. 

Det er første gang, det tre år gamle anlæg har præsteret overskud på den primære drift, og resultatet er en markant forbedring sammenlignet med foregående års driftsunderskud på 4,3 millioner kroner.

På bundlinjen udviser 2014-regnskabet dog et negativt resultat på 3,6 millioner kroner, og ledelsen har derfor erklæret det samlede resultat for "utilfredsstillende". Bestyrelsesformand Nils Ulrik Nielsen lægger ikke skjul på, at han ærgrer sig, især fordi Maabjerg BioEnergy har kørt rigtig godt.

"Anlægget kører helt fantastisk, og medarbejderne har ydet en kraftpræstation, men vi har været hårdt ramt af driftsforstyrrelser og sort uheld hos kunderne, og derfor har der været en del af biogassen, som vi ikke kunne afsætte. Det er frustrerende," siger Nils Ulrik Nielsen.

Det er især en to måneder lang afbrydelse i forbindelse med en kompliceret reparation af en turbine på kraftvarmeværket Måbjergværket, som har gjort ondt på biogasanlægget. Derfor er der gjort en indsats for at skabe større fleksibilitet på afsætningen.

"Vi fik allerede sidste år opdateret vores aftale med Måbjergværket, sådan at kraftvarmeværket kan aftage eventuel overskydende biogas, og samtidig er vi meget tæt på at lukke en stor aftale med Arla Foods om at levere biogas til deres mejeri som led i en bytteaftale, hvor vi modtager valle," fortæller Nils Ulrik Nielsen. 

Derudover har Maabjerg BioEnergys ejere, Vestforsyning og Struer Forsyning, for nylig købt Måbjergværket af DONG Energy. Det vil give yderligere fleksibilitet, fordi man nu også selv har fuld kontrol over indkøbet af biogas til kraftvarmeproduktionen. 

Bestyrelsesformanden ser meget lyst på fremtiden for Maabjerg BioEnergy, som i år forventer at levere et resultat lige omkring et rundt nul på bundlinjen. 

"Ting tager tid, men vi har gjort alt det rigtige: I 2012 fik vi stille og roligt kørt de biologiske processer i gang; I 2013 fik vi trimmet leverancesiden, og sidste år fik vi lagt en bedre og mere fleksibel plan for afsætningen. Selve produktionen kører langt bedre, end vi havde turdet drømme om, så vi skal sådan set bare fortsætte for fuld gas, og så skal vi nok få indhentet det forsømte," siger Nils Ulrik Nielsen.

Maabjerg BioEnergy har en meget stærk likviditet, så det beskedne underskud i 2014 vil blive absorberet i egenkapitalen, som ved årsskiftet var på 22 millioner kroner. 

Læs hele årsrapporten ved at klikke her.