Bred opbakning til grøn energi fra jyske folketingskandidater

31. maj 2015

Folketingskandidater fra Vestjyllands Storkreds håber at finde fælles fodslag for at hjælpe bioraffinaderiet Maabjerg Energy Concept i gang

VALG: Brancheorganisationen Dansk Energi var hurtigt ude, så allerede fredag 29. maj - blot to dage efter valgets udskrivelse - mødtes fem folketingskandidater i Holstebro til det første af en række energipolitiske valgdebatmøder. Og bioraffinaderiet Maabjerg Energy Concept kom til at fylde godt i debatten.

Venstres Thomas Danielsen, der er på genvalg i den lokale Struer-Lemvigkreds, lagde hårdt ud og kaldte det "skuffende", at den afgående regering ikke nåede at vedtage de politiske rammevilkår, som er nødvendige for Maabjerg Energy Concept, før valget blev udskrevet:

"Det er skuffende, at vi ikke er nået længere end til at tale om 'beregninger' af de økonomiske konsekvenser. Der er allerede lavet masser af rapporter, men man vil åbenbart bare regne mere på det. Vil vi det her, eller vil vi det ikke?" spurgte han henvendt til panelet. 

Både De Radikales afgående energiordfører Andreas Steenberg og Socialdemokraternes Thomas Jensen, der indtil valget har været sit partis erhvervspolitiske ordfører, afviste kritikken og understregede, at de var positivt stemt over for projektet, men fandt det mest ansvarligt at regne en ekstra gang på økonomien.

"Det er skuffende, at vi ikke er nået længere end til at tale om 'beregninger' af de økonomiske konsekvenser. Der er allerede lavet masser af rapporter, men man vil åbenbart bare regne mere på det. Vil vi det her, eller vil vi det ikke?"

Andreas Steenberg (Rad.) benyttede lejligheden til at erklære, at hans parti er villig til at gå endog meget langt, også selv om det skulle koste penge. 

"Det koster lidt mere at have grøn energi, men vi mener, det er det værd. Når det kommer til bioethanolen, så går vi 120 procent ind for et dansk iblandingskrav! Prisen på benzin bliver muligvis lidt større, men det ser faktisk ikke ud til at blive ret meget, "sagde Andreas Steenberg og henviste til et notat fra Energi- og Olieforum, som har beregnet, at benzinen vil stige mellem 0 og 3 øre pr. liter, hvis der stilles politisk krav om at blande 2,5 procent 2G bioethanol i benzinen. 

Steen Gade (SF) skosede sine kolleger for at slæbe fødderne. 

"Jeg må konstatere, at vi er det eneste sande grønne parti, som er til stede i dag," sagde Steen Gade med et glimt i øjet, inden han erklærede sin næsten betingelsesløse støtte til Maabjerg Energy Concept.

Der har været flere enkelt-politikere her fra området, som har talt varmt for bioethanolprojektet, men bemærk venligst, at SF er de eneste, hvor partiet - også vores partiformand Pia Olsen Dyhr, som selv har besøgt projektet her i Holstebro - har meldt klart ud, at vi vil det her," sagde Steen Gade. 

Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær satte ord på, hvad der skiller partierne: 

"Det er godt, at vi med grøn energi ikke længere er så afhængige af leverandører fra ustabile områder i Mellemøsten, og det er også godt, at vi nedbringer forurening og CO2-udledningen. Det er alle nok enige om, men der er forskel på det tempo, vi gerne vil have tingene til at ske," sagde han. 

Han erklærede sig dog åben for forhandlinger. 

"Vi har en rigtig god forsyningssikkerhed i Danmark, og det skal vi blive ved med, og derfor må vi politikere være indstillet på at 'hugge en hæl og klippe en tå', så vi kan indgå nogle brede forlig. Men altså: Det behøver ikke altid være Danmark, der går forrest. Vi skal også sikre billig strøm til de danske forbrugere og virksomheder," sagde Dennis Flydtkjær.

Omvendt mente Socialdemokraternes Thomas Jensen netop, at Danmark bør gå forrest.

"Vi er et lille land, og vi kan ikke løse alle problemer i verden, men vi kan gå forrest. Og der er altså eksportmuligheder og beskæftigelse i den grønne energi," sagde Thomas Jensen og henviste til flotte vækstrater på 10-11 procent for de virksomheder, som beskæftiger sig med vedvarende energi.

Maabjerg Energy Concept håber at kunne begynde produktionen af 2. generations bioethanol, baseret på halm, allerede i 2018. Projektet har fået tilsagn om knap 300 millioner kroner i støtte fra EU, men opførelse af bioethanolanlægget afventer de nødvendige politiske rammevilkår for at sikre, at økonomien kan hænge sammen. 

Den væsentligste hindring er, at 2. generations bioethanol (fremstillet af eksempelvis halm) er dyrere at fremstille end 1. generations bioethanol (f.eks. baseret på majs eller sukkerrør). Der bliver allerede i dag iblandet ca. 5% 1G-bioethanol i benzin for at spare på de fossile brændsler. 

Merprisen ved at fremstille 2G-bioethanol er cirka 1 krone pr. liter sammenlignet med 1G-teknologien. Men fordi 2G-biobrændstof er mere bæredygtigt, blæser de politiske vinde i retning af lovkrav om, at en vis andel af biobrændstoffet skal være 2G-biobrændstof - det såkaldte "iblandingskrav". 

På EU-plan er man foreløbig blevet enige om, at der fra 2020 skal iblandes mindst 0,5% 2G-biobrændstof i benzinen. Hvis Danmark går foran og forlanger mindst 2,5% procent 2G, vil det være nok til at sikre, at Maabjerg Energy Concept kan afsætte de godt og vel 70 millioner liter biobrændstof, som man påtænker at producere. 

Et dansk 2,5% 2G-iblandingskrav vil ifølge Energi- og Olieforum være tæt på udgiftsneutralt. I tørre tal hedder det, at benzinprisen stiger mellem 0 og 3 øre pr. liter.

"Vi er et lille land, og vi kan ikke løse alle problemer i verden, men vi kan gå forrest. Og der er altså eksportmuligheder og beskæftigelse i den grønne energi"